Akcja ekologiczna w Szkole Podstawowej w Kawęczynie
„Żywność to wartość - nie marnuję, wykorzystuję, zyskuje”
W obliczu zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego, narastających kryzysów zewnętrznych i zachwiania łańcuchów dostaw walka z marnowaniem żywności staje się kluczowym wyzwaniem dla wszystkich krajów. Jednym ze sposobów minimalizowania marnotrawstwa żywności jest zasada 4P:
• Planowanie zakupów z wyprzedzeniem;
• Przetwarzanie żywności w celu wydłużenia jej trwałości;
• Przechowywanie produktów w odpowiednich warunkach, sprawdzanie daty ważności;
• Podzielenie się zbędną żywnością.
Czy oszczędność i ratowanie składników musi oznaczać nieciekawe dania? Absolutnie nie! Mamy naszej placówki w osobach: p. Dominika Przyłęcka, p. Elżbieta Tomczak, p. Monika Kapa, p. Agata Michalak, p. Teresa Antczak, p. Bogumiła Warszewska, p. Monika Kuczyńska, p. Paulina Stelmaszak, p. Weronika Chrostek, p. Agata Pszczoła, p. Magdalena Jasiak, p. Joanna Przybylak, p. Magdalena Lisiecka, p. Małgorzata Przygońska, p. Anna Barcka, p. Anna Glapa, p. Ilona Bilska-Bączyńska, p. Małgorzata Wawrzyniak, p. Katarzyna Antczak - udowodniły, że możliwości jest wiele i że dania/posiłki tworzone z resztek produktów są pyszne i kolorowe, a różnorodnością i wartością nie ustępują tym przygotowanym w tradycyjny sposób. Mamy pokazały, jak można wykorzystać warzywa i owoce, które straciły jędrność lub kolor, ale zachowały swoje walory smakowe. W dniu 23 października 2024 r. wyczarowały cała gamę pysznych przekąsek i dań, które cieszyły podniebienia naszych uczniów podczas przerw lekcyjnych. Powstały m. in.: soki warzywne i warzywno-owocowe, sałatki warzywne, młoda kapustka z pomidorami, kanapki z pastą z awokado, galaretki z owocami, zupa dyniowo – paprykowa, leczo, pasty warzywne, ciasto z dodatkiem warzyw i owoców, pizza z warzywami. Ponadto zainspirowały swoją kreatywnością do odkrywania kolejnych możliwości, jakie daje gotowanie z myślą o niemarnowaniu żywności.