Czy wiecie, że JAJO ma swoje święto? I wcale nie chodzi tutaj o Wielkanoc :) .
Od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października, obchodzony jest Światowy Dzień Jaja. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), która swoją siedzibę ma w Wielkiej Brytanii.
Również w naszej szkole uczniowie świetlicy szkolnej obchodzili Dzień Jaja. Dowiedzieli się między innymi: jak zbudowane jest jajko; jak z jajka powstaje kura; jakie zwierzęta oprócz kur wykluwają się z jajek. Opowiadali o wykorzystaniu jaj do wielu typów śniadań: jajecznicy, omletów, jajek na twardo, jajek w koszulce . Można je dodać do sałatek, kanapek, dań kuchni azjatyckiej, zup i oczywiście deserów i ciast. Wymieniali rodzaje jaj, m. in.: kurze, kacze, przepiórcze czy strusie.
Poznały Kluczowe wiadomości dotyczące:
- Zjednoczeni w dążeniu do zdrowia
- Jajka są bogate w składniki odżywcze, przyczyniając się do zdrowia, rozwoju i funkcjonowania ciała i mózgu.
- Jajka dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i wysokiej jakości białka, niezbędnych na każdym etapie życia.
- Jajka są szeroko dostępnym źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu są dostępne dla osób z różnych środowisk społeczno-ekonomicznych, co sprzyja jedności w żywieniu.
- Wybór jaj pomaga nam wszystkim zadbać o zdrowszą planetę. Jajka wymagają niewielu zasobów i powodują niewielką emisję gazów cieplarnianych.
- Jajka są prostym, wszechstronnym i kompletnym źródłem składników odżywczych.
- Jednoczenie ludzi poprzez tradycję
- Jajka to uniwersalny produkt spożywczy występujący w kuchniach różnych kultur i kontynentów, łączący ludzi dzięki wspólnym tradycjom kulinarnym.
- Jajka odgrywają kluczową rolę podczas wielu festiwali kulturalnych i religijnych, podkreślając ich znaczenie w jednoczeniu społeczności.
- Łączenie rodzin i wspieranie społeczności
- Wspieranie lokalnych hodowców jaj zwiększa lokalną gospodarkę i bezpieczeństwo żywnościowe. Sprzyja to poczuciu jedności i zbiorowego dobrobytu w społecznościach.
- Ze względu na swoją wyjątkową wszechstronność, jajka mogą być spożywane jako składnik lub środek dania, na dowolny posiłek w ciągu dnia.
- Nic tak nie jednoczy ludzi jak radość z domowego posiłku. Pamiętaj o dodaniu jajka, aby zwiększyć spożycie składników odżywczych.
To był naprawdę udany dzień z... jajem, a naszą relację zakończmy wierszykiem:
To nie jest bajka,
że warto jeść jajka!
Warto, bo jajka kurze
obojętnie małe, czy duże
wartości odżywcze mają,
więc siłę i zdrowie dają!