• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • wĹ‚Ä…cz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

Czy wiecie, że JAJO ma swoje święto? I wcale nie chodzi tutaj o Wielkanoc :) .

Od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października, obchodzony jest Światowy Dzień Jaja.  Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission), która swoją siedzibę ma w Wielkiej Brytanii.

Również w naszej szkole uczniowie świetlicy szkolnej obchodzili Dzień Jaja. Dowiedzieli się między innymi: jak zbudowane jest jajko; jak z jajka powstaje kura; jakie zwierzęta oprócz kur wykluwają się z jajek. Opowiadali o wykorzystaniu jaj do wielu typów śniadań: jajecznicy, omletów, jajek na twardo, jajek w koszulce . Można je dodać do sałatek, kanapek, dań kuchni azjatyckiej, zup i oczywiście deserów i ciast. Wymieniali rodzaje jaj, m. in.: kurze, kacze, przepiórcze czy strusie.

Poznały Kluczowe wiadomości dotyczące:

  • Zjednoczeni w dążeniu do zdrowia
  • Jajka są bogate w składniki odżywcze, przyczyniając się do zdrowia, rozwoju i funkcjonowania ciała i mózgu.
  • Jajka dostarczają niezbędnych witamin, minerałów i wysokiej jakości białka, niezbędnych na każdym etapie życia.
  • Jajka są szeroko dostępnym źródłem wysokiej jakości białka, dzięki czemu są dostępne dla osób z różnych środowisk społeczno-ekonomicznych, co sprzyja jedności w żywieniu.
  • Wybór jaj pomaga nam wszystkim zadbać o zdrowszą planetę. Jajka wymagają niewielu zasobów i powodują niewielką emisję gazów cieplarnianych.
  • Jajka są prostym, wszechstronnym i kompletnym źródłem składników odżywczych.
  • Jednoczenie ludzi poprzez tradycję
  • Jajka to uniwersalny produkt spożywczy występujący w kuchniach różnych kultur i kontynentów, łączący ludzi dzięki wspólnym tradycjom kulinarnym.
  • Jajka odgrywają kluczową rolę podczas wielu festiwali kulturalnych i religijnych, podkreślając ich znaczenie w jednoczeniu społeczności.
  • Łączenie rodzin i wspieranie społeczności
  • Wspieranie lokalnych hodowców jaj zwiększa lokalną gospodarkę i bezpieczeństwo żywnościowe. Sprzyja to poczuciu jedności i zbiorowego dobrobytu w społecznościach.
  • Ze względu na swoją wyjątkową wszechstronność, jajka mogą być spożywane jako składnik lub środek dania, na dowolny posiłek w ciągu dnia.
  • Nic tak nie jednoczy ludzi jak radość z domowego posiłku. Pamiętaj o dodaniu jajka, aby zwiększyć spożycie składników odżywczych.

To był naprawdę udany dzień z... jajem, a naszą relację zakończmy wierszykiem:

To nie jest bajka,

że warto jeść jajka!

Warto, bo jajka kurze

obojętnie małe, czy duże

wartości odżywcze mają,

więc siłę i zdrowie dają!

2345678

 

Przekierowanie na stronÄ™ Facebook