• Czcionka:
  • A
  • A+
  • A++
  • zresetuj wielkość interlinii
  • wĹ‚Ä…cz wiÄ™kszÄ… interlinie+
  • Kontrast:
  • wĹ‚acz kontrast
  • wyĹ‚acz kontrast
  • Mapa strony:
  • mapa strony

W dniu 28 września obchodzony jest Światowy Dzień Jabłka, a w naszej szkole to święto  najpopularniejszych owoców na świecie obchodziliśmy 03 października. Była to akcja prozdrowotna, której celem było zachęcanie społeczności szkolnej do spożywania jabłek jako źródła witamin oraz wyrabianie nawyku zdrowego odżywiania.  W jabłku znajdziemy witaminy z grupy B, witaminy A, E i K, antyoksydanty, a także minerały: jod, potas, magnez, cynk, fluor, mangan, siarkę, miedź i fosfor. Jeden owoc zaspokaja 20% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, więc wzmacnia odporność. Jabłko zawiera substancje, które mogą wspomagać wytwarzanie nowych komórek w mózgu, usprawnić zapamiętywanie i proces uczenia się.

Młodsze dzieci dowiedziały się, że bardzo ważne jest to, żeby jabłka jeść ze skórką. Należy tylko pamiętać, aby przed spożyciem dokładnie je umyć. Potem poznały różne odmiany jabłek, budowę owoców, ich wartości odżywcze i wykorzystanie w kulinariach. Badały jabłko zmysłami, poprzez wzrok, dotyk, smak. Były również zabawy dydaktyczne, plastyczne i muzyczne. Nie zabrakło jabłkowych wydzieranek, kolorowanek, naklejanek, jabłkowych zadań matematycznych i piosenek o jabłkach. Uczennice klasy 7 wraz z p. Mirosławą Puszcz – Majda przygotowały również gazetkę promującą ten wartościowy i bardzo popularny w naszym kraju owoc oraz wystawę dydaktyczną prezentującą wiele odmian jabłek, gdzie każde z nich ma unikalną barwę, wielkość, kształt, konsystencję i smak.

Całe wydarzenie miało także na celu przypomnienie, że  jedzenie warzyw i owoców jest podstawą, aby zapewnić sobie zdrowie, witalność i zminimalizować ryzyko wielu chorób.

2345678910111213

Przekierowanie na stronÄ™ Facebook